Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (2024)

Lumbaal

Bekijk onze winkel

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (1)

Ga naar

  • Klinisch beeld en onderzoek
  • Behandeling
  • Wervelkolom online cursus
  • Cursus Beoordelingen

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (2)Lumbale wervelkanaalstenose (LSS) is een anatomische vernauwing van het wervelkanaal met daaropvolgende neurale compressie en gaat vaak gepaard met symptomen van neurogene claudicatio. Een normale anterior-to-posterior (AP) diameter van het wervelkanaal is ergens tussen 22-25 mm. In het relatieve LSS is deze diameter afgenomen tot 10-12 mm. Deze presentatie is vaak asymptomatisch. Absolute LSS vertoont een wervelkanaal met een AP-diameter van minder dan 10 mm en is vaak symptomatisch.
LSS kan ook worden ingedeeld volgens de anatomie. LSS kan monosegmentaal of multisegmentaal, unilateraal of bilateraal zijn en centraal, lateraal in de uitsparing of het foramen intervertebrale (Siebert et al. 2009). In dit artikel richten we ons op centrale kanaalstenose, die kan leiden tot neurogene claudicatio door een compressie van de cauda equina. Dus wanneer we hierna over LSS spreken, bedoelen we het centrale kanaal.

Laterale stenose en interforaminale stenose hebben verschillende tekenen en symptomen. In deze gevallen worden niet het myelum, maar de spinale zenuwwortels samengedrukt, wat leidt tot het lumbosacraal radiculair syndroom (zie vorig onderdeel). Terwijl de patiënt bij laterale stenose doorgaans klaagt over hevige uitstralende pijn overdag die hem 's nachts wakker houdt, wordt foraminale stenose beïnvloed door de stand van de wervelkolom. Lumbale flexie leidt tot een gemiddelde toename van 12% van het foraminaal gebied en vermindert dus de radiculaire symptomen, terwijl lumbale extensie het foraminaal gebied met 15% vermindert, wat leidt tot een verergering van pijn en radiculopathie. Jenis et al. (2000) beschrijven dat de meest voorkomende betrokken wortels L5 (75%) waren, gevolgd door L4 (15%), L3 met 5,3%, en L2 met 4%. De spreiding van de prevalentie wordt verklaard door de relatie tussen de grootte van het foramen en de doorsnede van de zenuwwortel/ achterwortelganglia (DRG). De lagere lumbale en sacrale wortels en DRG zijn groter in diameter, wat leidt tot een kleinere foramen-wortelverhouding. Bovendien vindt de hoogste statische en dynamische compressie plaats in de segmenten L4/L5 en L5/S1.

Meerdere factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van wervelkanaalvernauwing, en deze kunnen synergetisch werken om de aandoening te verergeren(Siebert et al. 2009):

  • Degeneratie van de wervelschijf veroorzaakt vaak een uitsteeksel, wat leidt tot ventrale vernauwing van het wervelkanaal.
  • Als gevolg van schijfdegeneratie neemt de hoogte van de tussenwervelruimte verder af, waardoor de uitsparing en de tussenwervelforamina nauwer worden en de facetgewrichten onder druk komen te staan.
  • Een dergelijke toename van de belasting kan leiden tot facetgewrichtsartrose, hypertrofie van de gewrichtskapsels en de ontwikkeling van zich uitbreidende gewrichtscysten (laterale stenose).
  • De verminderde hoogte van het segment veroorzaakt plooien in de ligamenta flava, die druk uitoefenen op de spinale dura vanaf de dorsale zijde (centrale stenose).
  • Gelijktijdige instabiliteit door losgeraakte pezen (bv. de ligamenta flava) verspreidt reeds bestaande hypertrofische veranderingen in de weke delen en osteofyten, waardoor de karakteristieke klaverbladvormige vernauwing van het centrale kanaal ontstaat.

Epidemiologie

De jaarlijkse incidentie van LSS bedraagt 5 op 100.000 personen, hetgeen viermaal zoveel is als de incidentie van stenose in de halswervelkolom. Bij ouderen is LSS de meest voorkomende reden voor een operatie (Siebert et al. 2009).
Jensen et al. (2020) voerden een systematische review en meta-analyse uit van de prevalentie van LSS in de algemene en klinische populatie. Zij vonden een gezamenlijke prevalentie van 11% klinische symptomen van LSS in de algemene bevolking met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Bij patiënten in de eerstelijnszorg met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar steeg dit aantal tot 25% en in de tweedelijnszorg met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar zelfs tot 39%.
De auteurs vonden ook dat 11% van de gezonde proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en 38% in de algemene bevolking met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar een radiologische diagnose van LSS hadden. De prevalentie van LSS neemt toe met de leeftijd, met een stijging vanaf 40 jaar.

Vind je het leuk wat je leert?

Een cursus volgen

  • Volg jouw cursus fysiotherapie van waar dan ook, wanneer dan ook en in je eigen tempo
  • Boek een interactieve online cursus fysiotherapie van een internationale expert
  • Accreditatiepunten in Nederland, België, VS & UK
Alle cursussen

Klinische presentatie en onderzoek

De klassieke symptomen van LSS zijn unilaterale of bilaterale (inspanningsgebonden) rug- en beenpijn. De rugpijn is gelokaliseerd in de lendenwervelkolom en kan uitstralen naar de bilstreek, liezen en benen, waarbij vaak een pseudoradiculair patroon optreedt (zie onze eenheid over aspecifieke lage rugpijn). Als gevolg van neurogene claudicatio kunnen beenklachten bestaan uit vermoeidheid, krampen, zwaarte, zwakte en/of paresthesie, ataxie en nachtelijke beenkrampen(Siebert et al. 2009).
De Schepper et al. (2013) voerden een systematische review uit waarin de nauwkeurigheid van verschillende items uit de patiëntengeschiedenis en klinische tests voor de diagnose LSS werd geëvalueerd. Zij vonden dat uitstralende pijn in de benen die verergert bij het opstaan, de afwezigheid van pijn bij het zitten, verbetering van de symptomen bij het vooroverbuigen en een brede gang het nuttigst zijn om tot een diagnose te komen. Cook et al. (2019) voegen daaraan toe dat gevoelloosheid in de perineale regio ook van diagnostische waarde was.

Deze bevindingen komen sterk overeen met de klinische voorspellingsregel van Cook et al. (2011) om LSS te diagnosticeren:

Genevay et al. (2018) definieerden criteria die onafhankelijk neurogene claudicatio ten gevolge van LSS voorspelden die kunnen helpen om deze diagnose te onderscheiden van radiculaire pijn veroorzaakt door discusherniatie en aspecifieke lage rugpijn. Aan de hand van een gewogen reeks van deze criteria werd een classificatiescore ontwikkeld. De voorgestelde N-CLASS score liep van 0 tot 19 met een cutoff (>10/19) om een specificiteit van >90,0% en een sensitiviteit van 82,0% te verkrijgen. De items die de auteurs vonden waren:

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (4)

Examen

Cook et al. (2019) voerden een systematische review uit van de diagnostische nauwkeurigheid van de geschiedenis van de patiënt, klinische bevindingen en fysieke tests bij de diagnose van lumbale wervelkanaalstenose. Zij vonden 3 fysieke tests nuttig voor de diagnose van LSS:

De Marching test werd oorspronkelijk beschreven door Jensen et al. (1989). Met een gevoeligheid van 63% en een specificiteit van 80% is deze test matig nuttig om een lumbale wervelkanaalstenose te bevestigen, maar niet om deze uit te sluiten. Om de test uit te voeren laat u een patiënt op een loopband lopen met een snelheid van 1,8 km/u en een maximale wandeltijd van 15 minuten, maar ingekort volgens de symptomen van de geteste persoon. De achterkant van de loopband wordt verhoogd om een helling van 10 graden naar beneden te creëren in de looprichting om de lumbale lordose van de geteste persoon te overdrijven. Dit verkleint de vierkante oppervlakte van het wervelkanaal. De test wordt als positief beschouwd als een "symptomenmars" wordt vertoond, wat betekent dat de patiënt ongemak meldt tijdens de activiteit met een uitbreiding van de symptomen naar de onderste ledematen.

Als u bij uw patiënt een foraminale stenose vermoedt, kan de Kemps Test u helpen het interforaminale gebied te verkleinen en de zenuw te beknellen, waardoor de symptomen worden uitgelokt. Helaas is deze test niet geëvalueerd op zijn nauwkeurigheid om foraminale stenose te bevestigen of uit te sluiten.

Klinisch kan LSS verder worden ingedeeld in 3 graden volgens de neurologische stoornissen:

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (5)

Er is veel discussie over de betrouwbaarheid van dermatoomkaarten. Bekijk onze blogartikelen en onderzoeken als u er meer over wilt weten:

  • Waarom Dermatome Maps nog steeds nuttig kunnen zijn
  • 3 waarheden die de universiteit je niet vertelde over radiculair syndroom

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen neurogene claudicatio intermittens en vasculaire claudicatio. De volgende tabel toont u de verschillen tussen de 2 voorwaarden:

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (6)

Nadeau et al. (2013) hebben individuele tekenen en symptomen vergeleken wat betreft hun vermogen om onderscheid te maken tussen de 2 aandoeningen. Zij vonden dat pijnstillers en symptoomlocatie een zwakke klinische betekenis hadden voor neurogene claudicatio en vasculaire claudicatio. De meest onderscheidende kenmerken van een neurogene oorsprong waren:

  • Een positief winkelwagenbord
  • Symptomen boven de knieën
  • Provocatie met staan en verlichting met zitten waren zeer waarschijnlijk.

De combinatie van die kenmerken leverde een positieve waarschijnlijkheidsverhouding van 13 op. Patiënten met klachten in de kuit die verlicht werden bij staan, hadden een grote kans op vasculaire claudicatio (LR+ 20).

Let wel, er kunnen andere oorzaken zijn voor zenuwwortelbeknelling dan een hernia. Bovendien kan pijn die uitstraalt naar het proximale been ook referred pain zijn in plaats van radiculaire pijn. Bekijk voor meer informatie de volgende video's:

VERGROOT GRATIS JE KENNIS OVER LAGE RUGPIJN

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (7)

Vind je het leuk wat je leert?

Een cursus volgen

  • Volg jouw cursus fysiotherapie van waar dan ook, wanneer dan ook en in je eigen tempo
  • Boek een interactieve online cursus fysiotherapie van een internationale expert
  • Accreditatiepunten in Nederland, België, VS & UK
Alle cursussen

Behandeling

Slater et al. (2015) keek naar de effectiviteit van lichaamsbeweging voor LSS en de auteurs hebben goed nieuws: Lichaamsbeweging lijkt een doeltreffende interventie voor pijn, invaliditeit en pijnstilling. Bovendien kon lichaamsbeweging depressie, woede en stemmingsstoornissen bij patiënten met LSS verminderen. Verder onderzoek suggereert dat een beweegprogramma onder toezicht superieur is aan een thuisoefenprogramma en dat twee keer per week oefenen superieure resultaten oplevert in vergelijking met slechts één keer per week(Minemata 2019a, Minemata 2019b). Macedo et al. (2013) voerden een review uit van fysiotherapeutische interventies voor LSS en vonden bewijs van lage kwaliteit dat suggereert dat modaliteiten geen aanvullend effect hebben op lichaamsbeweging.

Schneider et al. (2019) vergeleken een combinatie van manuele therapie en geïndividualiseerde oefeningen met medische zorg en groepsoefeningen. Zij stelden vast dat MT/individuele training op korte termijn (2 maanden) een grotere verbetering opleverde van de symptomen, de fysieke functie en het loopvermogen dan medische zorg of groepsoefeningen, hoewel alle drie de interventies gepaard gingen met verbeteringen van het loopvermogen op lange termijn (6 maanden). In de volgende tabbladen tonen wij verschillende behandelingsmogelijkheden die vergelijkbaar zijn met het oefen/MT-programma van Schneider et al. (2019).
Zoals altijd: uw behandelingskeuzes voor uw individuele patiënt moeten gebaseerd zijn op de bevindingen van de patiënthistorische opname en het onderzoek, alsmede op de negatieve prognostische factoren die aanwezig zijn, om het specifiek te maken voor de patiënt die voor u staat.

Hoewel advies en voorlichting altijd belangrijk zijn, lijkt het begrijpen van de pathofysiologie van LSS vooral belangrijk voor de patiënt en de familieleden. Hoewel een voorovergebogen houding uit cosmetisch oogpunt misschien niet wenselijk is, moeten patiënten en hun echtgenoten begrijpen dat deze houding gunstig is om de druk op de cauda equina en de ruggenmergzenuwen te verminderen. Een RCT van Comer et al. (2019) vond toen ook dat een door de fysiotherapeut beschreven thuisoefenprogramma niet effectiever is dan advies en voorlichting. Men kan zich afvragen of dit te wijten is aan de geringe doeltreffendheid van thuisoefeningen of aan het feit dat advies en voorlichting zo belangrijk zijn.

Long et al. (2004) onderzochten of oefeningen die zijn afgestemd op de richtingsvoorkeur (DP) van patiënten superieur zijn aan niet-afgestemde oefeningen. Bij 74% van de patiënten met een richtingsvoorkeur vonden zij dat oefeningen die overeenkwamen met de DP van de proefpersonen de pijn en het medicijngebruik aanzienlijk en snel verminderden en alle andere resultaten verbeterden in vergelijking met de niet-gematchte groep.

Longtin et al. (2018) onderzocht of patiënten met LSS een voorkeur hebben voor uitsluitend de flexierichting. Zij vonden dat een groot deel van de patiënten met LSS een directionele voorkeur vertoonde (88,9%), wat het mechanische aspect van dit type lage rugpijn bevestigt. Niet verrassend hadden de meeste patiënten met LSS in de studie, ongeveer 80% (19/24), een DP in flexie (herhaalde lumbale flexie-oefeningen verminderden hun symptomen). Deze resultaten ondersteunen het theoretische biomechanische principe: door het wervelkanaallumen te vergroten via flexie van de lumbale wervelkolom, kunnen op flexie gebaseerde oefeningen de symptomen van LSS verlichten door de "druk" op de wervelkolomstructuren te verminderen. Zij leveren ook gedeeltelijk het bewijs waarom clinici bij de behandeling van patiënten met tekenen van LSS vaak zonder verder onderzoek op flexie gebaseerde behandelingen toepassen, omdat patiënten meestal wel pijnverlichting krijgen bij lumbale flexie.

Net als richtingspecifieke oefeningen kan passieve lumbale mobilisatie helpen om de symptomen bij LSS, maar ook bij foraminale stenose op korte termijn te verlichten:

Passieve heupmobilisatie in extensie is een manier om de heupstijfheid te verminderen en zo het bewegingsbereik van de heup extensie te vergroten (Whitman et al. 2003). Een grotere ROM in heupextensie kan de compenserende extensie van de lumbale wervelkolom tijdens het lopen verminderen en zo de compressie van de cauda equina en de spinale zenuwen bij LSS verminderen. Bovendien kan de patiënt door de grotere heupstrekking langer en sneller lopen.

Chirurgische behandeling

Als we kijken naar het verloop van LSS, lijkt een groot aantal patiënten in de loop der tijd niet te verslechteren en zien we misschien zelfs verbeteringen. Ongeveer 30% verergert echter na 11 jaar en kan ernstige symptomen van neurogene claudicatio ontwikkelen. Deze gevallen worden vaak doorverwezen voor een operatie en LSS is de nummer 1 reden voor een operatie bij ouderen(Siebert et al. 2009). Maar hoe effectief is een operatie eigenlijk? Mo et al. (2018) voerden een systematische review en meta-analyse uit en constateerden een trend dat oefentherapie een vergelijkbaar effect had op lumbale spinale stenose in vergelijking met decompressieve laminectomieën.Minemata et al. (2018) vergeleken specifiek fysiotherapie met chirurgie bij patiënten die geen succes meldden met fysiotherapie. Zij concludeerden dat na 2 jaar de uitkomsten, behalve de verandering in fysieke functiescore in de ZCQ-subschaal, niet significant verschilden tussen patiënten die een operatie hadden ondergaan en degenen die een operatie hadden vermeden.
Anderzijds is in een recente studie van Held et al. (2019) toonden aan dat patiënten met niet-operatieve behandeling een lagere kwaliteit van leven en functie hadden in vergelijking met patiënten die een operatie ondergingen bij de 12 maanden follow-up. Dus als een patiënt lang lijdt en conservatieve therapie niet de gewenste resultaten oplevert, kan een operatie aangewezen zijn.

Welke andere factoren kunnen bepalen wie baat heeft bij een operatie? Iderberg et al. (2019) hebben onderzocht welke factoren bepalend zijn voor succes na een operatie en vonden dat de volgende factoren een goede functie voorspelden: geboren zijn in de EU, geen rugpijn melden bij baseline, een hoog besteedbaar inkomen hebben en een hoog opleidingsniveau hebben. Anderzijds waren de factoren die een slechtere uitkomst voorspelden eerdere operaties, meer dan 2 jaar rugpijn, comorbiditeiten, roken, een uitkering en werkloosheid.

Referenties

Comer, C., Redmond, A. C., Bird, H. A., Hensor, E. M., & Conaghan, P. G. (2013). Een thuisoefenprogramma is niet nuttiger dan advies en voorlichting voor mensen met neurogene claudicatio: resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie.PLoS One, 8(9), e72878.

Cook, C., Brown, C., Michael, K., Isaacs, R., Howes, C., Richardson, W., ... & Hegedus, E. (2011). De klinische waarde van een cluster van patiënthistorische en observationele bevindingen als diagnostisch ondersteuningsmiddel voor lumbale wervelkolomstenose.Physiotherapy Research International, 16(3), 170-178.

Cook, C. J., Cook, C. E., Reiman, M. P., Joshi, A. B., Richardson, W., & Garcia, A. N. (2020). Systematisch onderzoek naar de diagnostische nauwkeurigheid van de voorgeschiedenis van de patiënt, klinische bevindingen en fysieke tests bij de diagnose van lumbale wervelkanaalstenose.European Spine Journal,29, 93-112.

Genevay, S., Courvoisier, D. S., Konstantinou, K., Kovacs, F. M., Marty, M., Rainville, J., ... & Atlas, S. J. (2018). Klinische classificatiecriteria voor neurogene claudicatio veroorzaakt door lumbale wervelkanaalstenose. De N-CLASS criteria.The spine journal, 18(6), 941-947.

Jenis, L. G., & An, H. S. (2000). Wervelkolom update: lumbale foraminale stenose.Ruggengraat, 25(3), 389-394.

Jensen, R. K., Jensen, T. S., Koes, B., & Hartvigsen, J. (2020). Prevalentie van lumbale wervelkanaalstenose in algemene en klinische populaties: een systematische review en meta-analyse.European spine journal,29, 2143-2163.

Genevay, S., Courvoisier, D. S., Konstantinou, K., Kovacs, F. M., Marty, M., Rainville, J., ... & Atlas, S. J. (2018). Klinische classificatiecriteria voor neurogene claudicatio veroorzaakt door lumbale wervelkanaalstenose. De N-CLASS criteria.The spine journal, 18(6), 941-947.

Held, U., Steurer, J., Pichierri, G., Wertli, M. M., Farshad, M., Brunner, F., ... & Burgstaller, J. M. (2019). Wat is het behandeleffect van chirurgie vergeleken met niet-operatieve behandeling bij patiënten met een lumbale wervelkanaalstenose bij 1 jaar follow-up?Journal of Neurosurgery: Ruggengraat, 31(2), 185-193.

Iderberg, H., Willers, C., Borgström, F., Hedlund, R., Hägg, O., Möller, H., ... & Fritzell, P. (2019). Predicting clinical outcome and length of sick leave after surgery for lumbar spinal stenosis in Sweden: a multi-register evaluation.European Spine Journal, 28, 1423-1432.

Long, A., Donelson, R., & Fung, T. (2004). Maakt het uit welke oefening? Een gerandomiseerd onderzoek naar oefeningen voor lage rugpijn.

Longtin, C., Busseau, Y., Jetté, M., Cabana-Boucher, G., Ouellet, C., Lam, O. T. T., ... & Tousignant-Laflamme, Y. (2018). Systematische flexiebenadering voor patiënten met radiologische tekenen van lumbale wervelkanaalstenose: Mythe of werkelijkheid? Een retrospectieve studie.Annalen van fysische en revalidatiegeneeskunde, 61(4), 270-272.

Macedo, L. G., Hum, A., Kuleba, L., Mo, J., Truong, L., Yeung, M., & Battié, M. C. (2013). Fysiotherapeutische interventies voor degeneratieve lumbale wervelkanaalstenose: een systematisch overzicht.Fysiotherapie, 93(12), 1646-1660.

Minetama, M., Kawakami, M., Teraguchi, M., Kagotani, R., Mera, Y., Sumiya, T., ... & Nakagawa, Y. (2019). Fysiotherapie onder toezicht versus oefeningen thuis voor patiënten met lumbale wervelkanaalstenose: een gerandomiseerde gecontroleerde studie.The Spine Journal, 19(8), 1310-1318.

Minetama, M., Kawakami, M., Teraguchi, M., Kagotani, R., Mera, Y., Sumiya, T., ... & Nakagawa, Y. (2020). Therapeutische voordelen van frequente fysiotherapiesessies voor patiënten met lumbale wervelkanaalstenose.Ruggengraat, 45(11), E639-E646.

Minetama, M., Kawakami, M., Nakagawa, M., Ishimoto, Y., Nagata, K., f*ckui, D., ... & Nakagawa, Y. (2018). Een vergelijkende studie van 2-jaars follow-up resultaten bij lumbale wervelkanaalstenose patiënten behandeld met alleen fysiotherapie en die met chirurgische interventie na minder succesvolle fysiotherapie.Journal of Orthopaedic Science, 23(3), 470-476.

Mo, Z., Zhang, R., Chang, M., & Tang, S. (2018). Oefentherapie versus chirurgie voor lumbale wervelkanaalstenose: Een systematische review en meta-analyse.Pakistan journal of medical sciences, 34(4), 879.

De Schepper, E. I., Overdevest, G. M., Suri, P., Peul, W. C., Oei, E. H., Koes, B. W., ... & Luijsterburg, P. A. (2013). Diagnose van lumbale spinale stenose: een geactualiseerde systematische review van de nauwkeurigheid van diagnostische tests.Spine, 38(8), E469-E481.

Schneider, M. J., Ammendolia, C., Murphy, D. R., Glick, R. M., Hile, E., Tudorascu, D. L., ... & Piva, S. R. (2019). Vergelijkende klinische effectiviteit van niet-chirurgische behandelmethoden bij patiënten met lumbale wervelkanaalstenose: een gerandomiseerde klinische studie.JAMA network open, 2(1), e186828-e186828.

Siebert, E., Prüss, H., Klingebiel, R., Failli, V., Einhäupl, K. M., & Schwab, J. M. (2009). Lumbale wervelkanaalstenose: syndroom, diagnostiek en behandeling.Nature Reviews Neurology, 5(7), 392-403.

Slater, J., Kolber, M. J., Schellhase, K. C., Patel, C. K., Rothschild, C. E., Liu, X., & Hanney, W. J. (2016). De invloed van lichaamsbeweging op ervaren pijn en invaliditeit bij patiënten met lumbale wervelkanaalstenose: Een systematisch overzicht van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.American Journal of Lifestyle Medicine, 10(2), 136-147.

Whitman, J. M., Flynn, T. W., & Fritz, J. M. (2003). Niet-chirurgische behandeling van patiënten met een lumbale wervelkanaalstenose: een literatuuroverzicht en een case-serie van drie patiënten behandeld met fysiotherapie.Physical Medicine and Rehabilitation Clinics, 14(1), 77-101.

Vind je het leuk wat je leert?

Een cursus volgen

  • Volg jouw cursus fysiotherapie van waar dan ook, wanneer dan ook en in je eigen tempo
  • Boek een interactieve online cursus fysiotherapie van een internationale expert
  • Accreditatiepunten in Nederland, België, VS & UK
Alle cursussen
Online cursus

Eindelijk! Hoe u de behandeling van wervelkolomaandoeningen in slechts 40 uur onder de knie krijgt zonder jaren van uw leven en duizenden euro's te besteden - gegarandeerd!

Meer informatie

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (11)

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (12)

Beoordelingen

Wat klanten over deze cursus zeggen

Lumbar Spinal Stenosis | Diagnose & Behandeling voor Fysio's (2024)
Top Articles
Everything You Need to Know About the Dual-, Triple-, and Quad-Channel Memory Architectures - Hardware Secrets
quad channel memory motherboard | Newegg.com
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Drys Pharmacy
Ohio State Football Wiki
Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5908

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.